Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 06.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø kan gi auka skredfare om kvelden. Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø.
  • Størst fare fra onsdag kveld

Skredfarevurdering

Litt nysnø og sterk vind vil legge igjen ustabile fokksnøflak i nordvendte fjellsider. Der det kjem mest vind og snø kan skred løysne naturleg når vinden aukar om kvelden. Men det er usikkert kvar bygene treff. Fokksnøen kan legge seg på svakt lag av rim og kantkorn som har blitt danna på snøoverflata i det kalde veret den siste tida.

Du kan også løyse ut snøskred på grunn av vedvarande svakt lag av kantkorn i den gamle snøen. Dei svake laga ligg under flak av fokksnø eller skarelag og finst i mange fjellsider. Observasjonar viser at det gamle snødekket har stabilisert seg noko i ytre strøk men det er framleis er lett å påvirke svake lag i Vesterålen. Kor store skred kan bli, vert mange stader avgrensa av snømengdene i fjellet. Men hugs at også små skred kan skade deg viss du vert ført mot oppstikkande steinar.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 5. desember 2023

Måndag og tysdag har det kome 5-10 cm nysnø i regionen. Det ligg snø frå havnivå men snødekket er generelt tynt.

Vind frå søraust har gjort at det finst mest snø i nord- og vestvendte heng.

Det er vedvarande svake lag av kantkorn og somme stadar nedføyka rim i snøen.

Svært låge temperaturar i den siste tida og tynt snødekke har gjort at det har byrja å danne kantkorn i heile snødekket. På snøoverflata var det snøkrystallar av rim og overflatekantkorn som no kan vere nedsnødd.

Siste observasjon av drønn i snødekket var 4. desember. Dei siste dagane har det kun vore observert drønn i indre delar av regionen.

Fjellvær

Tirsdag 5. desember 2023

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -14 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 6. desember 2023

4 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sør. -14 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Lokalt mer vind i bygene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS